Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Mihai Huzău & Ministerul Mediului: ”Taxa specială de mediu NU trebuie plătită de sătmăreni”!
Florin Răchitan  - Luni, 3 Iulie 2017

Singurul consilier local care a votat împotriva taxei suplimentare de mediu pe care administrația sătmăreană a băgat-o pe gâtul fraerilor sătmărenilor, Mihai Huzău de la ALDE, a susținut luni o conferință de presă împreună cu cetățeanul senior Augustin Szolomajer, cel care a reușit să obțină în instanță anularea Hotărârii abuzive a Consiliului Local.

Cei doi au enumerat etapele luptei lor împotriva acestui abuz, iar tânărul consilier ALDE a prezentat și răspunsul pe care l-a primit de la Ministerul Mediului la întrebările formulate de el în această problemă.

Potrivit documentului transmis de Administrația Fondului pentru Mediu (în concordanță, de-altfel, cu declarațiile făcute la Satu Mare în momentul respectiv de vicepremierul Sevil Shhaideh n.r.) obligația de a declara și a plăti la Fondul pentru Mediu taxa impusă de UE pentru deșeurile inerte și nepericuloase revine proprietarilor sau, după caz, administratorilor depozitelor ecologice.

În județul Satu Mare există un singur depozit ecologic central, cel de la Doba, care se află în proprietatea și administrarea Consiliului Județean, instituție care a tăcut ”ca porcu-n păpușoi” în timpul întregului scandal și n-a scos un cuvânt nici când majoritatea UDMR + PNL din Consiliul Local Satu Mare a aruncat taxa în cârca locuitorilor nici când mai multe comune cu primari PSD-iști din județ au rămas pentru câteva zile fără servicii de salubrizare, fiind șantajate, pur și simplu, de societatea care asigură aceste servicii.

Noroc cu Nea Guszti Szolomajer, care a făcut și treaba pe care ar fi trebuit s-o facă toată șleahta de juriști de la Prefectură și Primărie, care fac greve că nu le-ajung salariile de zeci de milioane de lei vechi! ”Reclamagiul de serviciu” care participă la toate ședințele Consiliului Local Satu Mare a atacat în contencios administrativ HCL-ul cu pricina, iar Tribunalul Satu Mare i-a dat câștig de cauză.

Nea Guszti a povestit și cum și-a bătut joc de el conducerea Primăriei, atunci când a solicitat actele care au stat la baza adoptării infamei Hotărâri a Consiliului Local.

”Fiind vorba de o problemă atât de importantă, care îi afectează pe toți sătmărenii, am cerut încă din ianuarie să se organizeze o dezbatere publică pe această temă, ceea ce nu s-a întâmplat. Apoi am trimis cerere să-mi fie puse la dispoziție documentele prin care ei justifică necesitatea aprobării unei asemenea taxe suplimentare, inclusiv cererea adresată în acest sens Primăriei de către societatea Florisal.

Cu rea credință, Primăria mi-a răspuns în 20 februarie că nu-mi poate pune la dispoziție aceste documente, fiindcă ele tocmai se actualizează, în condițiile în care cererea Florisal a fost depusă la Primărie încă din 17 februarie. După cum se știe, în 23 februarie a fost votată Hotărârea de Consiliu Local, fără ca eu să primesc până atunci lămuririle solicitate. Eu, la fel ca alți sătmăreni, am colectat selectiv deșeurile încă de la introducerea formală a acestui sistem în orașul nostru, astfel că m-am simțit furat când a trebuit să plătesc, chiar retroactiv, taxa suplimentară de salubrizare ce mi-a apărut pe facturile Florisal primite în ultimele luni”
– a declarat Augustin Szolomajer.

”Cum va recupera Depozitul Ecologic această taxă de la Operatorul de Salubrizare care, de altfel, este principalul responsabil de colectarea sau mai degrabă de ne-colectarea selectivă a deșeurilor, nu este treaba mea, a Consiliului Local și în niciun caz a sătmărenilor - este un lucru care ține strict de relația de business a celor două societăți. Rolul meu este acela de a reprezenta interesele cetățenilor și de a găsi soluții pentru problemele cu care se confruntă aceștia. Doresc să le reamintesc acest lucru și celorlalți colegi din Consiliul Local Satu Mare” – a completat consilierul ALDE, Mihai Huzău.

El a specificat că, în aceste condiții, următorul pas care trebuie făcut este recuperarea taxelor plătite până acum de sătmăreni.  

”Din punctul meu de vedere, soluția de recuperare a acestor bani este una foarte simplă:  prin compensare cu servicii de salubrizare, adică suma totală plătită până acum ca taxă de mediu să fie scăzută din facturile următoare de salubrizare” – a declarat Mihai Huzău.

Între timp, noul ministru al Mediului, Leocadia Grațiela Gavrilescu, a anunțat săptămâna trecută că România a primit o derogare de la Comisia Europeană, care a acceptat ca taxa specială de deșeuri să intre în vigoare abia de la 1 ianuarie 2019, deoarece țara noastră nu este pregătită, în mod evident, să implementeze acum acest sistem.

În aceste condiții, taxa specială de deșeuri ar trebui anulată imediat de Consiliul Local Satu Mare,deoarece, în caz contrar, continuarea încasării ei ar constitui deja subiect numai bun pentru un dosar DNA.

Mai trebuie amintit un aspect interesant în lumina noii situații: ultima dată, contractul-cadru cu societatea de salubrizare a fost prelungit sub pretextul că aceasta a făcut investiții mari pentru implementarea sistemului de colectare selectivă duală a deșeurilor în municipiul Satu Mare (cotețele cu containere umed-uscat din cartiere n.r.) și trebuie cumva să-și recupereze investiția.

Actualul contract expiră fix în 1 ianuarie 2019! Așteptăm ce pretexte vor mai găsi aleșii sătmărenilor pentru a prelungi din nou acest contract ;)) Că primarul a început deja să amenințe cu amenzi pe care le vor da polițiștii locali, care vor sta de gardă lângă pubelele de gunoi să vadă cine aruncă peturile cu bere în containerele Uscat. Sau invers, în funcție de câtă bere a rămas în pet :))))))
Tags: plata  taxa  mediu  huzau  szolomajer  
3174 vizite
Distribuie pe